Powered By Blogger

wtorek, 13 maja 2014

Pstrąg w koperku i migdałach.


Składniki na jedną porcję:

wypatroszony pstrąg,
cytryna,
świeży koper,
sól, pieprz,
masło,
3 ziemniaki,
średnia cebula,
2 łyżki migdałów,
kieliszek białego wina,
mąka.

Ten przepis nie jest trudny.
Wypatroszonego pstrąga należy umyć i osuszyć. Koper drobno posiekać, podobnie cebulę.
Koper i cebulę należy połączyć i wycisnąć do nich sok z połówki cytryny. Wnętrze pstrąga natrzeć solą i napełnić farszem powstałym z kopru, cebuli i cytryny. Tak przygotowanego pstrąga trzymać przez 30 minut w lodówce. W tym czasie przyprażyć na suchej patelni płatki migdałów oraz obrać
i ugotować ziemniaki. Pstrąga wyjąć z lodówki, wyjąć również farsz z pstrąga.
Pstrąga opruszyć w mące (pszenna), doprawić delikatnie solą i pieprzem, położyć na patelni z gorącym masłem, obsmażyć z obu stron na złocisty kolor.
Do masła pozostałego na patelni wyciskamy sok z 1/2 cytryny, dodajemy łyżeczkę koperku, wlewamy białe wino i redukujemy sos. Do sosu wsypujemy płatki migdałów.
Pstrąga podajemy z ziemniakami, polanego sosem, na górze układamy migdały.

Wino można zastąpić śmietaną.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz