Powered By Blogger

poniedziałek, 12 maja 2014

Tarta z tofu i szparagami.

 

Ciasto:

200 gram mąki,
100 gram masła lub margaryny,
6 łyżeczek wody,
szczypta soli.

Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulę i schować w lodówce na około godzinę.

Masa do wylania na kruchy spód:

serek tofu (250 gram),
wiązka szparagów (szparagi można zastąpić cukinią, brokułami lub wędliną - jak kto woli),
jajko,
mały pojemnik śmietanki 18 %,
ziarna słonecznika - około 3 łyżek,
duża cebula,
2 łyżki oleju,
3 łyżki przecieru pomidorowego,
łyżka sosu sojowego, sól, pieprz do smaku.

Szparagi obrać i ugotować na parze (uważać by się nie rozgotowały). Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zrumienić na oleju. Gdy cebula będzie zrumieniona, dodać do niej przecier pomidorowy
i leciutko podsmażyć, ostudzić. Tofu rozdrobnić mikserem, dodać do niego śmietankę, ziarna słonecznika, cebulę z przecierem pomidorowym, rozmącone jajko, sól, pieprz do smaku, sos sojowy.
Do wymieszanej masy dodać pokrojone szparagi ( nie trzeba ich drobno kroić) i leciutko połączyć z masą.
Z lodówki wyjąć ciasto, rozwałkować, wyłożyć dno i boki tortownicy, nie okrajać nadwyżki ciasta.
Na rozwałkowane ciasto wylać przygotowana masę, równo rozłożyć i przykryć nadwyżką ciasta.
Piec na środkowym poziomie piekarnika, w temperaturze 160 stopni, około 45 minut.


Smacznego!

1 komentarz: