wtorek, 7 kwietnia 2015

Trójkolorowy wieniec wielkanocny.

Tym razem trójkolorowe ciasto drożdżowe.
Oryginalny przepis jest na podłużną formę na keksy, ja z jednego przepisu zrobiłam dwa wieńce.
Piekłam je oba w tym samym czasie na brytfannie załączonej
standardowo jako wyposażenie piekarnika.
 
Gotowe wieńce ozdobiłam przygotowaną wcześniej etykietą.
 

 
 
Ciasto podstawowe:
 
600 g maki pszennej
szczypta soli
120 g cukru (najlepiej drobnego)
280 ml mleka
15 g drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych
90 g roztopionego masła
 
Wykonanie:
Mąkę przesiać, ze świeżych drożdży zrobić rozczyn, suche wsypać do mąki,
dodać cukier, letnie mleko, roztopione i przestudzone masło, sól i dokładnie wyrobić ciasto
(powinno być gładkie i dobrze napowietrzone).
 
Ciasto podzielić na trzy równe części.
 
 
Do pierwszej części dodajemy
 cukier waniliowy, ponownie wyrabiamy ciasto i odkładamy do wyrośnięcia.
 
Do drugiej części dodajemy
 dwie łyżeczki (małe) kakao, ponownie wyrabiamy ciasto i odkładamy do wyrośnięcia.
 
Do trzeciej części dodajemy
 łyżeczkę suszonego, sproszkowanego jęczmienia (do kupienia  w każdym sklepie z ziołami)
 lub zmieloną  herbatę matcha, ponownie wyrabiamy ciasto i odkładamy do wyrośnięcia.
 
Gdy ciasto wyrośnie (powinno podwoić swoją objętość) dzielimy je ponownie na połówki.
Z każdego koloru formujemy po dwa wałeczki (długość około 50 cm) i zaplatamy trójkolorowy warkocz, z warkocza formujemy wieniec.
Po przeniesieniu wieńca na blachę smarujemy go rozmąconym jajkiem, można posypać nasionami słonecznika, amarantusa lub dyni.
 
To samo robimy z drugim warkoczem.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni, przez około 40 minut.
 
Po przekrojeniu warkocz jest trójkolorowy!
Doskonale smakuje posmarowany masłem.