Powered By Blogger

niedziela, 11 maja 2014

Tarta ze szpinakiem i serkiem mascarpone.



 
Ciasto:

3/4 szklanki mąki pszennej,
1/4 szklanki mąki żytniej,
100 gram masła lub margaryny,
5 łyżek wody,
duża łyżka sezamu (można pominąć ten składnik),
szczypta soli.

Wszystkie składniki należy zagnieść, uformować z ciasta kulę i włożyć na około godzinę do lodówki.

Masa do wypełnienia tarty:

opakowanie serka mascarpone (250 gram),
opakowanie świeżego szpinaku ( można użyć mrożonych brykietów szpinakowych 5 sztuk),
1 jajko,
8 plasterków szynki (można dodać lub pominąć ten składnik),
2 łyżki masła lub margaryny,
4 kawałki suszonych pomidorów zalanych w oliwie (można pominąć ten składnik, lub dodać świeże pomidory),
trzy ząbki czosnku,
sól, gałka muszkatułowa, pieprz.

Na podgrzany tłuszcz (masło lub margaryna) wrzucić przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek oraz opłukany wcześniej i osuszony szpinak, lekko posolić, krótko blanszować ( w przypadku rozmrożonych brykietów szpinakowych należy lekko odcisnąć wodę).
Do serka mascarpone dodać rozmącone jajko, przestudzony szpinak, zmieloną gałkę muszkatułową (około 1/3 małej łyżeczki), sól i pieprz do smaku, wszystko dobrze wymieszać lub zmiksować.
Rozwałkować wcześniej przygotowane ciasto i wyłożyć nim blaszkę do tarty (dno i brzegi).
Na ciasto wylać wcześniej przygotowaną masę.
Pokroić w drobne paseczki suszone pomidory (lub świeże) i poukładać na wierzchu tarty, podobnie uczynić z szynką (szynkę można również ułożyć na dnie tarty).

Piec około 40 minut na środkowym poziomie piekarnika, w temperaturze 160 stopni.
Tartę można podawać na ciepło i na zimno.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz